Около 3 милиона хектара горски масиви в Русия са обхванати с пламъци, съобщиха

...
Около 3 милиона хектара горски масиви в Русия са обхванати с пламъци, съобщиха
Коментари Харесай

3 млн. хектара гори в Русия са в пламъци

Около 3 милиона хектара горски масиви в Русия са обхванати с пламъци, оповестиха локалните медии. Над 300 пожара бушуват в страната, като огромна част от тях са в Сибир, на територията на Иркутска област и в  Красноярския край. В пет съветски региона е въведено изключително състояние. Огънят, провокиран от нетипичните горещини и температури от над 30 градуса по Целзий, обхвана огромни региони в Якутия, Красноярск и Иркутск. Пожарите се разпространяват от мощните ветрове, изясняват от Руското федерално ръководство за горите. Всяка година в отдалечени региони на Сибир избухват горски пожари. Властите от време на време избират да ги оставят да горят, защото те са в изолирани зони и не заплашват популацията. Тази година обаче мащабите им са доста големи и еколозите ги дефинират като екокатастрофа.

Задушливият пушек от пожарите, които бушуват в последните седмици, доближиха до стотина населени места, измежду които и до по-големи градове в Томска, Алтайска, Челябинска област и региона, в който се намира Екатеринбург. Работата на летищата там е нарушена. Населението се оплаква от дима. Хората мъчно дишат, имат световъртежи, а има случаи и на припаднали по улицата. Над 700 000 съветски жители са се подписали под петиция с апел към властите да положат повече старания в битката с горските пожари. Петицията е пусната онлайн от еколог от сибирския град Томск. Тя призовава властите да подхващат по-решителни дейности в битката с пожарите и да разгласят изключително състояние в целия Сибир. 

Руският министър председател Дмитрий Медведев поръча на министъра на естествените запаси и на екологията Дмитрий Кобилкин да отиде в Красноярск, с цел да проконтролира на място обстановката с горските пожари, съобщи ТАСС. 

Димът от огромните горски пожари в Сибир доближи Монголия и провокира безпокойството на локалните управляващи, съобщи ТАСС. Пушекът е обхванал северната част на страната още в понеделник, а през вчерашния ден вечерта е стигнал до столицата Улан Батор, в която живеят към 1.5 млн. души.

 

КАРЕ - РИСКОВЕ

Освен директните последици върху здравето на популацията еколозите предизвестяват, че горските пожари може да ускорят световното стопляне. Според съветското посланичество на неправителствената организация " Грийнпийс " 12 милиона хектара са изгорели тази година в Сибир. Това е довело до освобождението на въглероден двуокис, а поради големия брой унищожени дървета той няма да може да се всмуква дълго време. Саждите пък падат върху леда или снега, разтапят го или го потъмняват, което намалява способността на неговата повърхнина да отразява топлината, предизвестяват от Световната метеорологична организация.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР